BÖBREK TAŞLARINI ÖNLER: Portakalın faydaları nelerdir? Portakal hangi rahatsızlıkları ve hastalıkları önler?
Portakalın faydaları nelerdir?
Uzun yıllardır mutfağımızda bulundurduğumuz bir meyve olan portakalın insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Bazıları portakalı soyup dilimleyerek tüketirken, bazıları da portakal suyunu sıkarak içmeyi tercih ediyor. Portakal, nasıl tüketilirse tüketilsin, C vitamini ile şifalı bir meyve olarak varlığını sürdürecektir. Portakalı hem marketlerden hem de manavlardan rahatlıkla temin edebilirsiniz. Kış aylarında taze olarak tüketilebilen bir meyve olan portakalın sayısız faydası bulunmaktadır. İşte portakalın faydaları:
– Kalp sağlığının korunmasında oldukça faydalıdır,
– Diyabet tedavisinde kullanılır,
– Böbrek taşı oluşumunu önleyici etkiye sahiptir,
– Yaşlanma karşıtı cilt faydalarına sahiptir,
– Kansızlık sorununun tedavisinde kullanılır,
– Kan basıncını dengeler,
– Bağışıklık sistemini güçlendirir,
– Kötü kolesterolü düşürücü etkisi vardır,
Portakal hangi rahatsızlıkları önler?
Portakal, B ve C vitaminleri içermesi nedeniyle özellikle kış aylarında düzenli tüketilmesi önemli olan meyvelerden biridir. Uzmanlar, kahvaltıda portakalın, özellikle de suyunun tüketilmesini önermektedir. İnsan sağlığının korunmasına önemli katkı sağlayan portakal, cilt, ilaç ve kozmetik sanayinde de önemli ölçüde kullanılmaktadır.
Portakalın en önemli faydalarından biri de ciltteki yaşlanma karşıtı etkisidir. Bu nedenle erken yaşlanma belirtisi olan kırışıklıkların önlenmesinde önemli etkiye sahiptir.
Portakal, vücudu tüm toksinlerden arındırma etkisi sayesinde düzenli tüketildiği takdirde hastalıklara yakalanma riskini azaltmada önemli bir etkiye sahiptir. Ayrıca vücutta tümör oluşumunu engeller ve kanser olasılığını büyük ölçüde azaltır.
Portakal hangi hastalıkları önler?
Portakal, zengin C vitamini içeriği sayesinde özellikle solunum yolu hastalıklarına karşı önleyici etkiye sahiptir. Portakal düzenli olarak tüketildiğinde; Grip, nezle, yüksek ateş ve soğuk algınlığı gibi soğuk havalarda kolayca bulaşan hastalıklara karşı etkili koruma sağlar.
Portakalın kalorisi ve besin değeri nedir?
– 1 220 gr portakal 101 kalori içerir,
– 1.220 g portakalın besin değeri %90 karbonhidrat, %4 yağ ve %6 protein içerir.
– Enerji 192 kJ (46 kcal)
– Karbonhidratlar 11,54 gr
– Besinler 100 gr
– Şeker 9,14 gr
– Protein 0,70 gr
– Süre 2,4 gün
– Yağ 0,21 gr
– Kalsiyum 43 mg (% 4)
– Tiamin (B1 vit.) 0,100 mg (%8)
– Pantotenik asit (B5) 0,250 mg (% 5)
– Niasin (B3 vitamini) 0,400 mg (% 3)
– Riboflavin (B2 vit.) 0,040 mg (% 3)
– Folat (Vit. B9) 17 mg (% 4)
– B6 Vitamini 0,051 mg (% 4)
– C Vitamini 45 mg (% 75)
– Çinko 0,08 mg(1%)
– Demir 0,09 mg (% 1)
– Potasyum 169 mg (% 4)
– Magnezyum 10 mg (%3)
– Fosfor 12 mg (% 2)
Portakalın zararları nelerdir?
Oldukça güçlü bir C vitamini kaynağı olan portakalın pek çok faydası olduğu gibi zararı da vardır. Aşırı miktarda portakal tüketmek insan sağlığı sorunlarına neden olabilir. Çok miktarda portakal yemek veya portakal suyu içmek ishal ve karın ağrısı gibi sorunlara neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek kilo alımına neden olabilir. Aşırı C vitamini tüketimi kusma, mide yanması, ishal ve böbrek taşı gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.